Perjalanan Takdir


Hari ini satu kepastian,
Hari semalam telah menjadi peristiwa,
&
Hari esok menjadi persoalan

Bagi saya tidak kira apa yang berlaku pada hari semalam, hari esok mahupun hari ini, perjalanan takdir ini telah ditentukan ia perlu diteruskan dilandasanya tanpa rasa sesal. Setiap insan punya kisah yang tersendiri.Hidup ini biar penuh emosi dan penuh warna, tanpanya kehidupan ini ibarat sebuah graf mendatar tanpa getaran irama malah pudar warnanya. Saya percaya tiada yang sempurna di dunia ini. Terimalah apa adanya sebagai tanda kita manusia biasa.








30 August 2013

Meraikan 23 Syawal

Lisa Amin

30 Ogos 2013 (Jumaat)




Akhirnya terlaksana sudah impian tertunda.........pesta makan-makan untuk menjamu rakan-rakan dan juga kakitangan pejabat KKM.Mengambil bulan kemerdekaan dan sempana bulan syawal  yang diraikan makan program menjamu rakan-rakan dilaksanakan dengan jaya.........rasa nak ajak sikit jerr orang. Tapi diam tak diam dekat 70 orang tetamu yang datang.............Licin 7kg laksa.............2 hari ambil masa nak masak.Masak sorang-sorang pulak tu.........tapi menu senang-senang jer...........tak mo buat yang remeh lagi pun jemput tetamu jam 3 petang.Antara menu-menu yang ada pada hari kejadian








Dah la masak sorang-sorang..............kelang kabut juga nak layan tetamu...........mujur tak datang serantak...geng-geng felo datang paling awal........kemudian orang ofis..........kemudian mak cik dan effa. kemudian geng MEP ...........tu pun ramai juga yang tak dapat datang.........cuak juga dah la masak 1 jenis menu berat jerr cukup ke tidak............syukur alhamdullilah la........sedang elok jerrr semuanya............kira majlis berjalan lancar..........sebab pertama dapat buat laksa yang paling kena dengan selera........pedasss..........kedua dapat buat kek cokelat kukus.......cuma tak buat topping jerrr sebab memang tak suka topping lagi pun susah nak hidang............Selain dari tu kenapa puat majlis makan-makan sebab rasa nie la last boleh guna semua kemudahan nie seorang diri lepas nie tak boleh .........sekarang dah ada ramai yang duduk sini macam dahulu...........kira sekarang Blok 15 nie meriah gilerrr.........sukanya..........sukanya..............

Resipi Kek Cokelat Lembap @ Recipes Chocolate Moist

Lisa Amin




Hah tu dia ...........setelah sekian lama tak update blog.......akhirnya muncul juga......terus muncul resipi.....hilang lama mengejar masa.........tapi masih tak terkejar.........30 ogos 2013 cadangnya nak buat makan-makan sikit sempena hari raya................ada la masak-masak ajak rakan-rakan..........cadangan menu macam biasa la..............Laksa Lisa Lazat katanya..........lagi pun senang nak buat...selalu mak masak macam-macam tapi nanti tak termakan...........jadi cukuplah sekadar laksa, kek cokelat lembap, agar-agar, buah tembikai, buang mangga, colek mangga muda cukup la....kalau rajin goreng kenang kerr............bukan apa resipi kek cokelat lembap nie dah lama dok cari yang terbaik dan termudah dan sedap dimakan..........tengok ada macam-macam resipi...........tapi kalau boleh nak cari apa yang selalu ada kat rumah jerr........kalau guna bahan yang pelik-pelik malas nak cari..........tekak nie kalau nak makan bukan reti menyabar............dengan tekologi maklumat dihujung jari nie senang cerita...........buat perbandingan jerr antara resipi yang ada..................dan yang termudah adalah yang ini..............jumpa dalam FB Buku resipi dan disediakan oleh Nurul Amira......terima kasih tuan punya resipi.........banyak sebab kenapa guna resipi nie.....pertama bahan dia semua senang jer dan sentiasa ada kat bilik..............tak payah guna mixer..lebih mudah kepada orang yang takda mixer macam saya......gunan blander jerrr.......selain tak payah bakar...senang kan...........rumah bujang yang takda oven n mixer pun boleh buat kek............Adunan nie tadi terlebih masa sikit untuk masak sebab sukat pakai mug.....konon nak banyak la...........tamak hehehehe dah kena kukus 1 jam 45 minit............selain tu sukat pakai cawan kuning n sudu jeli...........bukan apa sekarang semua resipi yang dicuba kena buat nota sendiri..........kalau menjadi lain kali senang.......tak jadi pun lain kali senang nak ubah suai...........terutamanya barang yang kita guna untuk sukat........lebih mudah kita tulis...supaya kalau berlaku apa-apa pada resipi senang kita nak betulkan atau nak buat sekali lagi di lain masa..............



Bahan-Bahanya

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil soda bikabonat
1 sudu kecil baking powder
4@5 biji telur ...kalau kecil 5 biji...kebetulan yang ada kat umah telur gred c jerr...nak senang sukat pakai cawan ynag sama untuk sukat semua bahan........jadikan telur tu 1 cawan juga...nie berlajar dari pengalaman la..........
1 cawan gula pasir....kalau tak suka manis kurangkan
1 cawan susu ....kalau tak suka manis kurnagkan
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas



Cara-cara
  1. Ayak bahan kering dalam bekas besar supaya senang nak bancuh
  2. Masukan susu pekat dan gaul rata......tapi tadi buat macam susah jerr nak gaul rata so nak ubah sikit lain kali susu nak bancuh dengan air panas jerr kira last sekali la
  3. Blander telur dan gula hingga berbuih.........nak letak susu dalam blander nie pun okey juga tp rasanya kena blander telur sampai berbuih dulu.........baru masukan susu........
  4. Masukan minyak masak kacau sebati
  5. Masukan air panas....nak senang air panas  nie ambil jerr dari air kukus yang dah dijerang lebih awal
  6. Sambil mula buat nie boleh panaskan kukus hingga mendidih..........masak sehingga 1 jam lebih kurnag bergantung kepada saiz cawan yang digunaka........kalau guna cawan minum teh rasanya 1 jam dah masak..........kalau guna cawan yang lebih besar lebih lama tadi masak 1 jam 45 minit.........
  7. Nak tau dah masak kebelum cucuk dengan lidi atau garfu sampai semua tidak melekat......atau sehingga nampak kek merekah
  8. Jangan sesekali buka tudung periuk jika masa mengukus tidak cukup 1 jam sekurangnya sabor tunggu ya.....
  9. Tutup aduan dengan aluminium foil... takut nanti air bertakung dalam bekas kek
  10. Lebih mudah kukus dalam bekas plastik sebab ia tak melekat
  11. Gunakan cawan yang sama untuk sukat bahan .....tak kisah saiz apa pun...cuma kalau tengok resipi nie pemilik resipi guna cawan minum teh....kalau nak banyak gunakan mug
  12. Pasal susu tu terserah nak guna kaedah mana.......tapi pemilik resipi asal gaul dengan tepung yang diayak tadi kemudian dikuti bahan lain..............
  13. Guna cawan kuning........sudu jeli atau sudu kfc untuk baking powder

Untuk Sos Cokelat @ Topping


1 cawan serbuk cokelat
1 cawan susu pekat
1/2 buttercup


  1. Sejukan kek terlebih dahulu
  2. Campurkan semua bahan 
  3. Masak dengan kaedah double boiler ..............
  4. Tuang atas kak dan hiaskan dengan selera sendiri