Perjalanan Takdir


Hari ini satu kepastian,
Hari semalam telah menjadi peristiwa,
&
Hari esok menjadi persoalan

Bagi saya tidak kira apa yang berlaku pada hari semalam, hari esok mahupun hari ini, perjalanan takdir ini telah ditentukan ia perlu diteruskan dilandasanya tanpa rasa sesal. Setiap insan punya kisah yang tersendiri.Hidup ini biar penuh emosi dan penuh warna, tanpanya kehidupan ini ibarat sebuah graf mendatar tanpa getaran irama malah pudar warnanya. Saya percaya tiada yang sempurna di dunia ini. Terimalah apa adanya sebagai tanda kita manusia biasa.








09 July 2014

Resipi Punding Labu Berkastad

Lisa Amin



Bulan puasa tahun 2014 ni macam sibuk sikit. Tapi niat nak masak-masak dan bagi orang makan tu tak penah padam.Rasa-rasa macam nak ajak orang makan lagi jerr bulan puasa ni. Jadi kena la masak yg special sikit.Siap dengan pencuci mulut lagi. Dah lama tengok orang buat dalam fb baru hari ini berkesempatan nak cuba.Teringin sangat nak masak ompak ikan tongkol dan masak petola. Jadi kena la pergi shopping kat econsave. Masa beli tu ternampak pulak labu yang sedang elok comelnya. Terus beli sebijik. Hari ni rezeki anis dengan kak maz dapat makan labu ni. Tak sia-sia buat sebab anis suka, setengah biji jerr anis yang abiskan.....

Resipinya mudah jer

1 biji labu sederhana besar
180 ml santan @ susu cair
1/2 cwn gula
4 biji telur
2 sudu tepung kastad
1 sudu makan vanilla
Secubit serbuk kayu manis

Cara-cara



Bersihkan labu bahagian kulit luar. Tebuk bahagian atas utk dijadikan lubang. Keluarkan biji labu dan cuci bersih


Semua bahan di atas dicampur rata. Kacau sehingga gula cair. Setelah itu tuangkan dalam labu.

Panaskan pengukus dan kukus selamba 30 minit. Jangan tutup labu dengan bahagian kepala yang di potong tadi letak tepi macam dalam gambar.