Perjalanan Takdir


Hari ini satu kepastian,
Hari semalam telah menjadi peristiwa,
&
Hari esok menjadi persoalan

Bagi saya tidak kira apa yang berlaku pada hari semalam, hari esok mahupun hari ini, perjalanan takdir ini telah ditentukan ia perlu diteruskan dilandasanya tanpa rasa sesal. Setiap insan punya kisah yang tersendiri.Hidup ini biar penuh emosi dan penuh warna, tanpanya kehidupan ini ibarat sebuah graf mendatar tanpa getaran irama malah pudar warnanya. Saya percaya tiada yang sempurna di dunia ini. Terimalah apa adanya sebagai tanda kita manusia biasa.








05 July 2013

Resipi Butter Prawn @ Udang Bermentega

Lisa Amin

Walaupun serdaknya hangus.........tapi Budak Dayana Batrisya yang cerewet makan tu boleh kutip semua serdak nie.........dia kata ranggup sangat macam kelapa goreng



Al kisahnya sejak bila pulak la cik lisa nie makan udang............ewahhh dulu bukan main sombong kata tak makan udang.................tak sedap la............hehehehehe sekarang dah boleh makan dah tiba-tiba jerr kan..............yang penting ketam belum lagi  boleh makan macam makan udang......udang nie kalau sengaja nak beli dan masak memang la tak makan .............tapi kalau jumpa yang orang masak contoh dalam tom yam ker or masak sambal kerr............boleh la ambik dua 3 ekorr untuk makan...............berbanding dulu langsung tak nak cuba kan.............sanggup masak telur makan nasi dengan kicap.............tak tau lah kenapa anti sangat dengan udang..............tapi sebenarnya oker jerr.........

Masak butter Prawn nie dah lama nak cuba nie semua akibat makan kat bagan lalang hari tu dia tak tau buat udang yang ada habuk-habuk telur tu...................dia kata tu cara dia masak udang bermentega...........okey lah boleh diterima ..............masakan unik..........buat la cara macam mana pun boleh takda salah dan betulnya..................jadi dah dia kata macam tu terima jerr la...............lepas pada tu..........tiap kali pergi pasar malam duk intai-intai udang............rasa macam nak beli n masak jerrr...........tapi pikir pulak jangan buat lawak sangat la masak kat bilik bujang nie sapa nak makan.............cik lisa yang nak makan dah tentu tidak la kan................so kena la bersabar ingat nak balik kampung baru buat kasi puan Hajah Samsidah makan.............

Hari tu masa duduk kat Cahaya SPK suruh abnag ipar beli udang.............ingat nak masak dalam mee goreng masak cukur jambul Dafiya..............tapi bila tengok dia fresh n besar-bersar ...........sayang la pulak nak masuk buat rencah mee.................so simpan je la............Tiba lah masa yang dinanti nak masak Nutter Prawan..............menjadi la pulak.............cuma telur dia tu takjadi panjang-panjang bertali..........tali lebih halus macam kelapa parut pulak.................rasanya pun lebih raggup sebab hari tu minyak tu berbuih sangat tak perasan pulak dia dah garing................Tengok dan cokelat semua ................kelangkabut angkat hehehehe dan tapis baki minyak tu............untuk percubaan pertama okey la..........lain kali pasti buat lebih baik lagi.........



Bahan  A

500 gm udang
2 sudu minyak masak
2 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari
4 biji cili padi
2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh gula

Bahan B

4 biji kuning telur
2 sudu susu pekat manis
1/2 cawan minyak masak
2 sudu butter
1/2 sudu teh garam

Cara Menyediakan:


  1. Udang dibersihkan kemudian dulurkan garam dan garam dan gula kemudian goreng di dalam minyak sehingga suku masak. Ketepikan
  2. Kemudian tumiskan bawang putih sehingga naik bau, masukan daun kari dan cili padi.....akhir sekali masukan udang yang di goreng tadi dan ketepikan
  3. Kemudian buat serdak telur dengan memecahkan telur dan ambil bahagian kuning sahaja............pukul dengan susu dan garam sehingga sebati
  4. Sedikan kuali bersama mentega apabila cair masukan minyak masak dan panaskan minyak sehingga benar-benar panas dengan menggunakan api besar
  5. Apa bila mentega telah panas kawal api sehingga sederhana..........kemudian dengan menggunakan kedua-dua belah tangan dengan tangan kanan mengacau minyak sehingga kelihatan minyak berputar laju dalam kuali dengan menggunakan chopstick atau garffu dan tangan kiri menungkan telur kedalam kuali  buat dengan pantas dan kacau tanpa henti.......ketika ini minyak akan berbuih-buih dan itu adalah normal
  6. Setelah serdak terlur kelihatan kekuningan terus angkat dan toskan minyak yang berlebihan dengan penapis kelapa di dalam bekas.........
  7. Setelah minyak di toskan dengan sempurna bolehlah digaul bersama udang dan sedia untuk dihidangkan


No comments: