Lisa Amin
Tiada galalang gantinya.........walaupun laksa redup rimba........... walaupun laksa jalan TAR............ walaupun laksa dari adik beradik sendiri.........tapi harus saya akui laksa air tangan sendiri jauh lebih lazat sebab kombinasi rasanya sudah serasi dengan selera........masam,masin dan pedasnya harus capai tahap ISO............dan laksa 23 syawal 2013 antara yang paling sedap..............sebab sebenarnya pedas dia terlebih sikit....tapi pedas yang terlebih itu telah menjadikan ianya benar-benar menepati cita rasa..........sampai dalam l hari boleh makan sampai 6 kali.........kali nie benar-benar ikut nafsu makan......huhuhu tak boleh kawal lagi.............hahahaha
Yang best makan laksa nie kadang-kadang tak makan pun laksanya......... cukup makan sayur-sayur dengan kuah jerr.........bagi keluarga kami........ bukan nama makan laksa kalau dalam sayurnya takda kacang panjang dan tauge..........Antara sayur lain yang sesuai selain yang biasa orang guna iaitu timun, salad dan daun selom.......yang kami biasa masukan kobis bulat, tauge dan kacang panjang..........
Lebih mudah menggunakan laksa segera yang ada pelbagai jenama di pasaran kerana ia menjimatkan masa dan tenaga......beli.....panaskan air kemdiam masukan laksa dan 2-3 minit tapis dan basuh dengan air sejuk. ia lebih menjimatkan masa kerana jika menggunakan laksa kering ia perlu direndam sebelum di rebus.....disebab kan terlalu biasa guna laksa segera ini dah tak pasti jenama apa yang bagus untuk laksa kering.........sebab kadang-kadang jika tersilap jenama......ia memerlukan masa yang lama untuk direbus, terlalu berkanji hingga perlu menukar air dengan membasuh terlebih dahulu kemudian masak semula atau laksa putus-putus, jadi laksa segera lebih selamat untuk digunakan selalain lebih mudah.
Warna kuah laksa saya mesti warna cokelat pekat atau merah menunjukan tahap kepedasanya.....hehehehe kalau tak merah macam nie macam mana nak pedas........tapi perlu berhati-hati pastikan cili tersebut benar-benar masak baru ditambah air ikan.............jika tidak boleh mengundag bahaya iaitu sakit perut. Bagi yang jarang menggunakan lada kering pastikan ia direbus dengan tempoh yang lama sekurang-kurangnya 1 jam. Kalau nak jimat masa pastikan cili sudah mendidih kemudian tutup api...........tutup periuk sehingga air panas menjadi suam atau sejuk.........kemudian di blander dan dimasak lagi sehingga kering dan boleh ditambah air lagi selepas kering 2 atau 3 kali..........kiranya nak masak cili ni rumit tapi ia penting bagi mengelakan sakit perut kerana kepedasanya.............
Tiada galalang gantinya.........walaupun laksa redup rimba........... walaupun laksa jalan TAR............ walaupun laksa dari adik beradik sendiri.........tapi harus saya akui laksa air tangan sendiri jauh lebih lazat sebab kombinasi rasanya sudah serasi dengan selera........masam,masin dan pedasnya harus capai tahap ISO............dan laksa 23 syawal 2013 antara yang paling sedap..............sebab sebenarnya pedas dia terlebih sikit....tapi pedas yang terlebih itu telah menjadikan ianya benar-benar menepati cita rasa..........sampai dalam l hari boleh makan sampai 6 kali.........kali nie benar-benar ikut nafsu makan......huhuhu tak boleh kawal lagi.............hahahaha
Yang best makan laksa nie kadang-kadang tak makan pun laksanya......... cukup makan sayur-sayur dengan kuah jerr.........bagi keluarga kami........ bukan nama makan laksa kalau dalam sayurnya takda kacang panjang dan tauge..........Antara sayur lain yang sesuai selain yang biasa orang guna iaitu timun, salad dan daun selom.......yang kami biasa masukan kobis bulat, tauge dan kacang panjang..........
Lebih mudah menggunakan laksa segera yang ada pelbagai jenama di pasaran kerana ia menjimatkan masa dan tenaga......beli.....panaskan air kemdiam masukan laksa dan 2-3 minit tapis dan basuh dengan air sejuk. ia lebih menjimatkan masa kerana jika menggunakan laksa kering ia perlu direndam sebelum di rebus.....disebab kan terlalu biasa guna laksa segera ini dah tak pasti jenama apa yang bagus untuk laksa kering.........sebab kadang-kadang jika tersilap jenama......ia memerlukan masa yang lama untuk direbus, terlalu berkanji hingga perlu menukar air dengan membasuh terlebih dahulu kemudian masak semula atau laksa putus-putus, jadi laksa segera lebih selamat untuk digunakan selalain lebih mudah.
Warna kuah laksa saya mesti warna cokelat pekat atau merah menunjukan tahap kepedasanya.....hehehehe kalau tak merah macam nie macam mana nak pedas........tapi perlu berhati-hati pastikan cili tersebut benar-benar masak baru ditambah air ikan.............jika tidak boleh mengundag bahaya iaitu sakit perut. Bagi yang jarang menggunakan lada kering pastikan ia direbus dengan tempoh yang lama sekurang-kurangnya 1 jam. Kalau nak jimat masa pastikan cili sudah mendidih kemudian tutup api...........tutup periuk sehingga air panas menjadi suam atau sejuk.........kemudian di blander dan dimasak lagi sehingga kering dan boleh ditambah air lagi selepas kering 2 atau 3 kali..........kiranya nak masak cili ni rumit tapi ia penting bagi mengelakan sakit perut kerana kepedasanya.............
No comments:
Post a Comment