Lisa Amin
Kalau hati dengan pedal ayam memang inilah jenis masakan kegemaran .........tau jer macam-macam boleh buat dengan hati dan pedal ayam nie.........tak tak suka dan gandingan terbaik adalah bersama kacang panjang atau buncis...............Sebenarnya hati ayam memang tak makan...........makan pedal ayam jer....hehehehe kalau masak kat rumah elok la tu.............mak makan hati ayam..........anaknya makan pedal ayam............Selain dengan kacang kadang kadang masak denga sayur peria...........baru la hilang sikit rasa pahitnya............
Bahan-bahan
6 pasang hati dan pedal ayam
3 Ulas bawang merah *
2 Ulas Bawang putih*
1/2 inci halia *
1 inci kunyit hidup *
Kacang panjang 10 jalur *
Minyak untuk menumis
1 keping asam
Cara-cara
Potong hati dan pedal ayam kecik-kecik bersihkan
Potong kacang panjang
Kisar bahan bertanda*
Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan * sehingga naik bau
Masukan hati dan pedal ayam.....
Tambahkan sedikit air dan asam keping
Apabila sudah masak dan kering perasakan dengan bahan garam setelah timbul minyak masukan kacang panjang...........
Kalau hati dengan pedal ayam memang inilah jenis masakan kegemaran .........tau jer macam-macam boleh buat dengan hati dan pedal ayam nie.........tak tak suka dan gandingan terbaik adalah bersama kacang panjang atau buncis...............Sebenarnya hati ayam memang tak makan...........makan pedal ayam jer....hehehehe kalau masak kat rumah elok la tu.............mak makan hati ayam..........anaknya makan pedal ayam............Selain dengan kacang kadang kadang masak denga sayur peria...........baru la hilang sikit rasa pahitnya............
Bahan-bahan
6 pasang hati dan pedal ayam
3 Ulas bawang merah *
2 Ulas Bawang putih*
1/2 inci halia *
1 inci kunyit hidup *
Kacang panjang 10 jalur *
Minyak untuk menumis
1 keping asam
Cara-cara
Potong hati dan pedal ayam kecik-kecik bersihkan
Potong kacang panjang
Kisar bahan bertanda*
Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan * sehingga naik bau
Masukan hati dan pedal ayam.....
Tambahkan sedikit air dan asam keping
Apabila sudah masak dan kering perasakan dengan bahan garam setelah timbul minyak masukan kacang panjang...........
No comments:
Post a Comment