Ni kesukaan kami puan haslina dan cik lisa amin. Pantang ada masa mula la nak membakar. Kadang apple pai kadang sardin puff. Kalau nak buat kaya,cokelat, strawberry, blueberry puff pun sedap juga. Nak buat ni senang jerr beli jer kulit pastry jenamna kawan yang dah siap tu. Beli je inti yang dah siap tu. Semua segera. Tapi kalau nak buat apple pai tu kena buat sdn la intinya.
Cara nak buat inti tu senang jerr......
Bahan-bahan untuk inti
2 Panaskan 3 sudu planta sehingga cair
3 Masukan gula perang 3 sudu besar kacau sehingga cair
4 Masukan apple yang telah dicincang gaul rata.....tambah sedikit air jika perlu....
5 Parutkan sedikit kulit kayu manis atau guna yang dah siap pun boleh dalam 1\2 sudu besar
6 Tambahkan satu besar tepung jagung yang telah dibancuh dengan air untuk pekatkan kuah
Cara yang seterusnya
5 biji apple untuk saiz ni punya kulit puff |
Potong 2 ...lipat untuk dapatkan saiz tp bahagian letak inti mesti lebih kecil dari penutupbukan ikut sama besar bahagi 2 tu |
No comments:
Post a Comment