Lisa Amin
Saki baki keledek cameron bulan lepas banyak lagi. Dah tak lalu dah nk makan kekedek rebus jadi kena pikir cara lain nak masak, keledek ni pun dah tumbuh akar dah kat dapur nie.Tekak pun musin sejuk-sejuk nie asyik nak makan jerr rasa nak makan manis- manis pulak. Jadi kita buka dapur 2015 dengan kuih gelang@ keria.Terfikir pulak nak buat kuih keria sebab senang jerr nak buat kuih nie.....hehe senang ker sebenar saya nie jarang buat kuih-muih nie. Kira macam tak berapa pandai nak buat kuih-kuih ini.... Eh buat pengakuan jujur pulak kat sini.
Rasanya buat kuih nie tak susah mana cuma nak sira tu mcam susah sikit. Sebab kena masak gula dia dan jacau dengan kuih... Ingat pengalaman dulu sebab tak pandai nak buat gulanya terus tak jadi kuihnya. Gula tu kalau basah sangat tak jadi kalau pekat sangat nanti jadi terlebih manis pula.
Bahan-bahan
200 gm kekedek
60 gm tepung gandum
Secubit garam
4 sudu gula
3 sudu air
Cara-cara
1.Kupas dan rebus keledek hingga empuk bersama secubit garam
2. Biarkan sejuk sedikit kemudian lecek ubi keleden dengan senduk atau cawan
3. Kemudian tambah tepung jangan terlalu keras sehingga tidak melekat kat tangan jerr
6. Panaskan gula bersama air sehingga cair dan bertali selain gula oasir boleh guna gula melaka.
Saki baki keledek cameron bulan lepas banyak lagi. Dah tak lalu dah nk makan kekedek rebus jadi kena pikir cara lain nak masak, keledek ni pun dah tumbuh akar dah kat dapur nie.Tekak pun musin sejuk-sejuk nie asyik nak makan jerr rasa nak makan manis- manis pulak. Jadi kita buka dapur 2015 dengan kuih gelang@ keria.Terfikir pulak nak buat kuih keria sebab senang jerr nak buat kuih nie.....hehe senang ker sebenar saya nie jarang buat kuih-muih nie. Kira macam tak berapa pandai nak buat kuih-kuih ini.... Eh buat pengakuan jujur pulak kat sini.
Rasanya buat kuih nie tak susah mana cuma nak sira tu mcam susah sikit. Sebab kena masak gula dia dan jacau dengan kuih... Ingat pengalaman dulu sebab tak pandai nak buat gulanya terus tak jadi kuihnya. Gula tu kalau basah sangat tak jadi kalau pekat sangat nanti jadi terlebih manis pula.
Bahan-bahan
200 gm kekedek
60 gm tepung gandum
Secubit garam
4 sudu gula
3 sudu air
Cara-cara
1.Kupas dan rebus keledek hingga empuk bersama secubit garam
2. Biarkan sejuk sedikit kemudian lecek ubi keleden dengan senduk atau cawan
3. Kemudian tambah tepung jangan terlalu keras sehingga tidak melekat kat tangan jerr
4. Buat bulat dan leperkan dengan tangan kemudian buat lubang kat tengah. Kalau tangan melekat dengan tepung tabur sedikit tepung kat tangan dan piring tempat kita letak kuih tu supaya kuih tak melekat.
5. Selepas itu boleh digoreng dalam minyak dan api yang sederhana besar
6. Panaskan gula bersama air sehingga cair dan bertali selain gula oasir boleh guna gula melaka.
7. Selepa gula cair berbuih dan bertali masukan kuih yang telah digoreng kacau sehingga rata, kecilkan api dan kacau segingga gula keras dan tutup api. Terus kacau sehinga kuih tidak melekat satu sama lain.
No comments:
Post a Comment