Lisa Amin
CENDOL PKP
PKP yang bersambung dari fasa ke fasa mengjadikan kita lebih banyak masa untuk mencuba sesuatu yang mungkin kita tak pernah terfikir pun nak buat selama ini. Tambahan menu yang nak dibuat tu sesuatu yang mudah didapati di mana-mana dan bila bila masa. Tapi bila dah kena kurung nie memang benda yang mudah dapat nie pun kita dah hilang punca nak cari.
Jadi ini la masanya untuk kita belajar buat cendol... alkisahnya cendol ni tak sengaja terbuat. Masa PKP ni banyak orang tunjuk skill memasak dan mereka sangat la kreatif untuk menghasilkan sesuatu menu tanpa peralatan yang lengkap. Asalkan boleh kata orang walaupun dalam menghasilkan cendol ada acuan yang khas tapi bila semua tukang masak berkarya maka terhasilah macam-macam cara. ada yang gunakan botol, plastik dan penapis untuk mengantikan acuan cendol.
Cendol nia dibuat menggunakan tepung untuk membuat lompat tikam. Menu asal nak buat lompat tikam resipi ori hanya guna beras yang direndam dan dibland dan sedikit kapur. Sambil kacau tu ada pulak yang tanya macam mana nak buat cendol. Barulah terfikir nak buat cendol tu bahan asasnya sama dengan lompat tikam cuma resipi moden hari ini ada tambah tepung ubi atau jagung.
Jadi kenapa tidak kita cuba buat cendol sebab bahan asas lompat tikam santan dan gula merah masih digunakan untuk membuat cendol. Baik mencuba dari kita mengalah sesuai la dengan bulan puasa ni. tambahan pulak ada orang bagi gula apong dari sarawak sebagai pemanis rasa.
PKP yang bersambung dari fasa ke fasa mengjadikan kita lebih banyak masa untuk mencuba sesuatu yang mungkin kita tak pernah terfikir pun nak buat selama ini. Tambahan menu yang nak dibuat tu sesuatu yang mudah didapati di mana-mana dan bila bila masa. Tapi bila dah kena kurung nie memang benda yang mudah dapat nie pun kita dah hilang punca nak cari.
Jadi ini la masanya untuk kita belajar buat cendol... alkisahnya cendol ni tak sengaja terbuat. Masa PKP ni banyak orang tunjuk skill memasak dan mereka sangat la kreatif untuk menghasilkan sesuatu menu tanpa peralatan yang lengkap. Asalkan boleh kata orang walaupun dalam menghasilkan cendol ada acuan yang khas tapi bila semua tukang masak berkarya maka terhasilah macam-macam cara. ada yang gunakan botol, plastik dan penapis untuk mengantikan acuan cendol.
Cendol nia dibuat menggunakan tepung untuk membuat lompat tikam. Menu asal nak buat lompat tikam resipi ori hanya guna beras yang direndam dan dibland dan sedikit kapur. Sambil kacau tu ada pulak yang tanya macam mana nak buat cendol. Barulah terfikir nak buat cendol tu bahan asasnya sama dengan lompat tikam cuma resipi moden hari ini ada tambah tepung ubi atau jagung.
Jadi kenapa tidak kita cuba buat cendol sebab bahan asas lompat tikam santan dan gula merah masih digunakan untuk membuat cendol. Baik mencuba dari kita mengalah sesuai la dengan bulan puasa ni. tambahan pulak ada orang bagi gula apong dari sarawak sebagai pemanis rasa.
No comments:
Post a Comment