Lisa Amin
Ini lah kisahnya kalau tak mau bertanya dan pasti akan terima akibatnya............dah la teringin masak sup cendawan yang ada cendawan hitam tu..........tapi tak tau nak beli kat mana..........so hari tu jumpa la kat care4 masa pergi mid valley hari tu.................beli la...............sebenarnya nak tiru resipi ayam masam cendawan tu...............tapi smapai sekarang masih tertunda............
Macam biasa la dalam usaha nak kurnagkan makan nasi ni sup adalah pilihan utama...........jadi nak cuba masak sup sayur letak cendawan nie.........kebetulan hari tu ada beli soup onn dan pucuk............jadi gabungkan semua bahan dan tambah cendawan
Masalahnya tak tau cam mana nak masak cendawan nie sebab dia kering...... nak google pun malas...jadi pandai memandai sendiri je la..................rasanya cendawan nie kena rendam kot...........so rendamlah cendawan tu.....
Bahan-bahan
2 keping cendawan hitam potong dan rendam
1 keping fucuk potong dan rendam
1 cekak soo hoon potong dan rendam
1 biji kentang potong dadu
1/2 batang carrot
1/2 kiub ayam
2 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
1 biji telur
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
Cara memasaknya
Ini lah kisahnya kalau tak mau bertanya dan pasti akan terima akibatnya............dah la teringin masak sup cendawan yang ada cendawan hitam tu..........tapi tak tau nak beli kat mana..........so hari tu jumpa la kat care4 masa pergi mid valley hari tu.................beli la...............sebenarnya nak tiru resipi ayam masam cendawan tu...............tapi smapai sekarang masih tertunda............
Macam biasa la dalam usaha nak kurnagkan makan nasi ni sup adalah pilihan utama...........jadi nak cuba masak sup sayur letak cendawan nie.........kebetulan hari tu ada beli soup onn dan pucuk............jadi gabungkan semua bahan dan tambah cendawan
Masalahnya tak tau cam mana nak masak cendawan nie sebab dia kering...... nak google pun malas...jadi pandai memandai sendiri je la..................rasanya cendawan nie kena rendam kot...........so rendamlah cendawan tu.....
Bahan-bahan
2 keping cendawan hitam potong dan rendam
1 keping fucuk potong dan rendam
1 cekak soo hoon potong dan rendam
1 biji kentang potong dadu
1/2 batang carrot
1/2 kiub ayam
2 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
1 biji telur
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
Cara memasaknya
- Sediakan semua sayur dicuci bersih dan dipotong mengikut kesukaan anda
- Hiriskan bawang putih dan bawang merah
- Tumiskan minyak bersama bawang merah dan putih
- Masukan carrot dab kentang masak hingga lembut kemudian tambahkan air
- Bila mendidih masukan fucuk dan cendawan hitam
- Masukan kiub ayam dan bahan perasa setelah rasa sesuai dengan kehendak soo hoon dan masukan telur, tunggu sehingga masak kemudian boleh dihidangkan
No comments:
Post a Comment