Perjalanan Takdir


Hari ini satu kepastian,
Hari semalam telah menjadi peristiwa,
&
Hari esok menjadi persoalan

Bagi saya tidak kira apa yang berlaku pada hari semalam, hari esok mahupun hari ini, perjalanan takdir ini telah ditentukan ia perlu diteruskan dilandasanya tanpa rasa sesal. Setiap insan punya kisah yang tersendiri.Hidup ini biar penuh emosi dan penuh warna, tanpanya kehidupan ini ibarat sebuah graf mendatar tanpa getaran irama malah pudar warnanya. Saya percaya tiada yang sempurna di dunia ini. Terimalah apa adanya sebagai tanda kita manusia biasa.








19 December 2012

Sup Cendawan Hitam

Lisa Amin



Ini lah kisahnya kalau tak mau bertanya dan pasti akan terima akibatnya............dah la teringin masak sup cendawan yang ada cendawan hitam tu..........tapi tak tau nak beli kat mana..........so hari tu jumpa la kat care4 masa pergi mid valley hari tu.................beli la...............sebenarnya nak tiru resipi ayam masam cendawan tu...............tapi smapai sekarang masih tertunda............

Macam biasa la dalam usaha nak kurnagkan makan nasi ni sup adalah pilihan utama...........jadi nak cuba masak sup sayur letak cendawan nie.........kebetulan hari tu ada beli soup onn dan pucuk............jadi gabungkan semua bahan dan tambah cendawan

Masalahnya tak tau cam mana nak masak cendawan nie sebab dia kering...... nak google pun malas...jadi pandai memandai sendiri je la..................rasanya cendawan nie kena rendam kot...........so rendamlah cendawan tu.....

Bahan-bahan

2 keping cendawan hitam potong dan rendam
1 keping fucuk potong dan rendam
1 cekak soo hoon potong dan rendam
1 biji kentang potong dadu
1/2 batang carrot
1/2 kiub ayam
2 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
1 biji telur
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya

Cara memasaknya


  1. Sediakan semua sayur dicuci bersih dan dipotong mengikut kesukaan anda
  2. Hiriskan bawang putih dan bawang merah
  3. Tumiskan minyak bersama bawang merah dan putih
  4. Masukan carrot dab kentang masak hingga lembut kemudian tambahkan air
  5. Bila mendidih masukan fucuk dan cendawan hitam 
  6. Masukan kiub ayam dan bahan perasa setelah rasa sesuai dengan kehendak soo hoon dan masukan telur,  tunggu sehingga masak kemudian boleh dihidangkan 


No comments: