Perjalanan Takdir


Hari ini satu kepastian,
Hari semalam telah menjadi peristiwa,
&
Hari esok menjadi persoalan

Bagi saya tidak kira apa yang berlaku pada hari semalam, hari esok mahupun hari ini, perjalanan takdir ini telah ditentukan ia perlu diteruskan dilandasanya tanpa rasa sesal. Setiap insan punya kisah yang tersendiri.Hidup ini biar penuh emosi dan penuh warna, tanpanya kehidupan ini ibarat sebuah graf mendatar tanpa getaran irama malah pudar warnanya. Saya percaya tiada yang sempurna di dunia ini. Terimalah apa adanya sebagai tanda kita manusia biasa.








08 April 2013

Belimbing Rebus @ Sambal Hitam Belimbing Rebus

Lisa Amin

Tak mo cerita pasal sambalnya cuma  nak cerita pasal susahnya nak buat belimbing tu jadi hitam setelah di rebus..........proses membuatnya bukan senang memerlukan masa sehari untuk menjadikannya hitam.........Rasa sambalnya tidak perlu dinafikan lagi memang siapa yang makan akan minta nak tambah nasi lagi..........rasanya setakat nie tak pernah dapat comment negetif untuk yang pertama kali mencubanya....LAZAT................LAZAT.........LAZAT..........Tapi sebelum dapat sambalnya tu kena ada belimbingnya dulu...........tanpa belimbing yang di rebus jangan mimpi ada sambal hitam...........



Nie lah rupa pokok  buah belimbing tu ........ada ke sesiapa yang tak kenal????? mujur la kebun kami ada stok pokok belimbing sebanyak 3 pokok..............so tak perlu nak merempat mintak dari pokok orang lain.

Ini lah Pokok Belimbing Buluh

Ini rupa buah nya dari dekat
 Montel-montel belimbing kebun kami........biasanya pokok belimbing nie tak lah besar sangat yang sedang sedang jer..........kadang kala poko yang sebesar lengan dah mula mengeluarkan buah..........buahnya biasanya melekat di dahan dan batang jadi senang nak ambil........kadang kala sampai hampir mencecah tanah masih berbuah lagi di batangnya........

Nie la rupa buah yang berjaya dipetik oleh sisa-sisa tenaga yang ada.....berpinar biji mata nak jolok buah belimbing nie dah la kecik-kecik...........jadi kat bawah dia sila letak tikar ya supaya anda tidak perlu mengutip buah yang gugur satu persatu di dalam semak..............

Ni pulak proses menyunat belimbing kenapa kena "sunat' kena buang dia punya tampuk dan tangkai kalau tidak nanti belimbing rebusnya macam ada habuk dari tampuknya nampak kotor dan tak bersih.............biasa la kerja dengan mak teh sidah kan.......mana boleh lebih kurang semunya kena sempurna..........cerewet sangat mak saya nie........tapi tak pe untuk kebaikan bersama.......tapi ada je sebenarnya orang rebus jer dengan tampuk dia tu........kalau malas ........banyak tu nak buang satu-satu..........
Nie la rupanya yang dah di bersihkan dibuang tangkai dan tampuknya.........nampak kan beza dengan gambar kat atas yang banyak habuk hitam dan tangkai kat atas tu..........sekarang semuanya dah hijau berseri-seri.........jangan lupa basuh erkkk.............jaga lah kebersihan penyediaan makanan anda.........

Apabila dipetik dari pokoknya pilih yang sedang muda.........jagangam ambil buah yang masak ini kerana buah tersebut telah mengandungi air yang sangat banyak dan lembik atau dengan kata lain pilih buah yang muda.........

Tin biskut atau minyak diperlukan merebus belimbing.........jangan sekali merebus di dalam perikuk melainkan nada bersedia untuk membuang periuk tersebut selepas ini......

Biarkan belimbing tanpa di tambah bahan lain kecuali garam.........untuk tin yang penuh begini lebih kurang satu mangkuk sederhana besar garam yang di perlukan.........Kalau ada lebih belimbing dari satu tin jangan risau ia boleh ditambah dari semasa kesemasa apabila ia semakin berkurangan..........Top up kan jer tak perlu rebus 2 kali..........

Air belimbing akan terhasil dengan sendirinya dan biarkan sehingga kering barulah dikira belingbing rebus tersebut telah masak.....air nie kalau ambil sikit buat air asam sedap sangat.......boleh makan dengan ayam,ikan atau daging bakar......air asam tu cuma letak bawang, cili dan gula jer..................air nie juga boleh disimpan bertahun lamanya untuk buat air basuhan ikan,ayam atau daging...........untuk hilangkan hanyir .......

Semasa diangkat dari dapur belimbing kering seperti ini tidak kelihatan lagi air nya...............JANGAN SESEKALI MENGACAU BELIMBING YANG SEDANG DIREBUS............Nampak setengan tin kan banyak sebenarnya ni adalah hasil dari 2 tin belimbing yang direbus kalau satu tin lagi kecut dan kurang dari gambar di atas anda mungkin dapat cuma 1/4 bahagian jer untuk 1 tin tu...............


Belimbing nie biasanya memang direbus dalam tin.......sama ada tin biskut atau apa-apa jenis tin yang ada yang boleh dibakar la...........dalam periuk tidak digalakkan sama sekali kerana ia akan merosakan periuk dengan sifat asidnya yang masam dari air belimbing..........kecualilah anda tidak kisah dengan periuk anda berlubang lepas tu.....boleh terus buang periuk tu .........semasa merebus tiada bahan lain ditambah melainkan garam kasar sahaja.........untuk satu tin macam nie 1 mangkuk sedarhana besar garam yang diperlukan..........biar terlebih garam jagan kurang garam kerana ia akan meenyebabkan belimbing tidak tahan lama dan berkulat.........untuk melihat hasil yang baik apabila belimbing rebus yang telah kering terdapat hablur garam tertinggal bersama belimbing.Masa yang diperlukan untuk merebus belimbing satu tin sebesar ini sekurnagnya 8 hingga 10 jam.............sehingga air yang terhasil dari belimbing kering dengan sendiri nya............semasa merebus air akan keluar dengan banyak......biarkan sahaja sehingga ia  kering dengan sendiri ...........jika semasa merebus air tersebut telah kering yang tinggal hanya belimbing sahaja didalam tin seperti gambar itu menunjukan belimbing telah masak.

Warna belimbing yang masak paling baik lebih hitam lebih tahan lama.........

Sekurangnya warna belimbing rebus seperti ini cokelat gelap.............


Semasa merebus belimbing apinya tidak perlu terlalu besar nanti akan menghanguskan bahagian dasar tin........rugi nanti kena buang........ada juga yang memgalas bahagian bawah tin dengan pelepah pisang sebelum dimasukan belimbing.Belimbing tidak perlu dikacau biarkan sahaja ini kerana makin lama makin megecut dan menyusut kedasar tin apabila ianya kering...... setelah masak toskan@ tapiskan belimbing di dalam tapis sekurangnya 24 jam sebelum di simpan di dalam bekas.............air yang telah ditoskan boleh disimpan dalam botol untuk membuat air basuhan ikan, ayam atau daging..........ia boleh membuang hanyir ikan...........belimbing yang disimpan kadangkala akan berair sedikit  walaupun dah ditoskan selama satu malam......tidak mengapa biarkan sahaja

Kalau orang pahang pulak semasa hari merebus belimbing wajib membuat menu ikan bakar , ayam bakar atau daging bakar untuk dicicah dengan air belimbing rebus.................buat macam biasa jer letak bawang, cili padi dan sedikit gula hemmmm memang lazat air belimbing cicah ikan bakar...........nyum......nyummm.........kalau air yang dah lama tu rasanya tak sedap lagi setakat seminggu dua air yang disimpan tu sedap la untuk buat air asam tu...........kalau tidak simpan untuk cuci ikan je la air tu................








No comments: