Lisa Amin
Tak mo cerita pasal sambalnya cuma nak cerita pasal susahnya nak buat belimbing tu jadi hitam setelah di rebus..........proses membuatnya bukan senang memerlukan masa sehari untuk menjadikannya hitam.........Rasa sambalnya tidak perlu dinafikan lagi memang siapa yang makan akan minta nak tambah nasi lagi..........rasanya setakat nie tak pernah dapat comment negetif untuk yang pertama kali mencubanya....LAZAT................LAZAT.........LAZAT..........Tapi sebelum dapat sambalnya tu kena ada belimbingnya dulu...........tanpa belimbing yang di rebus jangan mimpi ada sambal hitam...........
Nie lah rupa pokok buah belimbing tu ........ada ke sesiapa yang tak kenal????? mujur la kebun kami ada stok pokok belimbing sebanyak 3 pokok..............so tak perlu nak merempat mintak dari pokok orang lain.
Montel-montel belimbing kebun kami........biasanya pokok belimbing nie tak lah besar sangat yang sedang sedang jer..........kadang kala poko yang sebesar lengan dah mula mengeluarkan buah..........buahnya biasanya melekat di dahan dan batang jadi senang nak ambil........kadang kala sampai hampir mencecah tanah masih berbuah lagi di batangnya........
Tak mo cerita pasal sambalnya cuma nak cerita pasal susahnya nak buat belimbing tu jadi hitam setelah di rebus..........proses membuatnya bukan senang memerlukan masa sehari untuk menjadikannya hitam.........Rasa sambalnya tidak perlu dinafikan lagi memang siapa yang makan akan minta nak tambah nasi lagi..........rasanya setakat nie tak pernah dapat comment negetif untuk yang pertama kali mencubanya....LAZAT................LAZAT.........LAZAT..........Tapi sebelum dapat sambalnya tu kena ada belimbingnya dulu...........tanpa belimbing yang di rebus jangan mimpi ada sambal hitam...........
Nie lah rupa pokok buah belimbing tu ........ada ke sesiapa yang tak kenal????? mujur la kebun kami ada stok pokok belimbing sebanyak 3 pokok..............so tak perlu nak merempat mintak dari pokok orang lain.
Ini lah Pokok Belimbing Buluh |
Ini rupa buah nya dari dekat |
Apabila dipetik dari pokoknya pilih yang sedang muda.........jagangam ambil buah yang masak ini kerana buah tersebut telah mengandungi air yang sangat banyak dan lembik atau dengan kata lain pilih buah yang muda.........
Belimbing nie biasanya memang direbus dalam tin.......sama ada tin biskut atau apa-apa jenis tin yang ada yang boleh dibakar la...........dalam periuk tidak digalakkan sama sekali kerana ia akan merosakan periuk dengan sifat asidnya yang masam dari air belimbing..........kecualilah anda tidak kisah dengan periuk anda berlubang lepas tu.....boleh terus buang periuk tu .........semasa merebus tiada bahan lain ditambah melainkan garam kasar sahaja.........untuk satu tin macam nie 1 mangkuk sedarhana besar garam yang diperlukan..........biar terlebih garam jagan kurang garam kerana ia akan meenyebabkan belimbing tidak tahan lama dan berkulat.........untuk melihat hasil yang baik apabila belimbing rebus yang telah kering terdapat hablur garam tertinggal bersama belimbing.Masa yang diperlukan untuk merebus belimbing satu tin sebesar ini sekurnagnya 8 hingga 10 jam.............sehingga air yang terhasil dari belimbing kering dengan sendiri nya............semasa merebus air akan keluar dengan banyak......biarkan sahaja sehingga ia kering dengan sendiri ...........jika semasa merebus air tersebut telah kering yang tinggal hanya belimbing sahaja didalam tin seperti gambar itu menunjukan belimbing telah masak.
Tin biskut atau minyak diperlukan merebus belimbing.........jangan sekali merebus di dalam perikuk melainkan nada bersedia untuk membuang periuk tersebut selepas ini...... |
Belimbing nie biasanya memang direbus dalam tin.......sama ada tin biskut atau apa-apa jenis tin yang ada yang boleh dibakar la...........dalam periuk tidak digalakkan sama sekali kerana ia akan merosakan periuk dengan sifat asidnya yang masam dari air belimbing..........kecualilah anda tidak kisah dengan periuk anda berlubang lepas tu.....boleh terus buang periuk tu .........semasa merebus tiada bahan lain ditambah melainkan garam kasar sahaja.........untuk satu tin macam nie 1 mangkuk sedarhana besar garam yang diperlukan..........biar terlebih garam jagan kurang garam kerana ia akan meenyebabkan belimbing tidak tahan lama dan berkulat.........untuk melihat hasil yang baik apabila belimbing rebus yang telah kering terdapat hablur garam tertinggal bersama belimbing.Masa yang diperlukan untuk merebus belimbing satu tin sebesar ini sekurnagnya 8 hingga 10 jam.............sehingga air yang terhasil dari belimbing kering dengan sendiri nya............semasa merebus air akan keluar dengan banyak......biarkan sahaja sehingga ia kering dengan sendiri ...........jika semasa merebus air tersebut telah kering yang tinggal hanya belimbing sahaja didalam tin seperti gambar itu menunjukan belimbing telah masak.
Warna belimbing yang masak paling baik lebih hitam lebih tahan lama......... |
No comments:
Post a Comment