Lisa Amin
Nie sesuai buat minum petang atau sarapan pagi..........tapi kalau nak buat sarapan pagi kena buat dengan terancang la sebab perlukan masa yang lama untuk perap adunan nya.............kena buat 2 kali baru hasilnya sempurna........yang pertama bukan apa..........derhaka......tak ikut sukatan airnya.........hehehehe kan dah tak jadi............tapi kali kedua tak derhaka lagi maka terhasilah apam yang cantik gebu........
Bahan-bahanya
1 cawan tapai nasi
1 cawan gula
2 cawan air
3 cawan tepung beras
1 paket eno biru
Sedikit kelapa parut untuk hiasan
Cara-cara
Nie sesuai buat minum petang atau sarapan pagi..........tapi kalau nak buat sarapan pagi kena buat dengan terancang la sebab perlukan masa yang lama untuk perap adunan nya.............kena buat 2 kali baru hasilnya sempurna........yang pertama bukan apa..........derhaka......tak ikut sukatan airnya.........hehehehe kan dah tak jadi............tapi kali kedua tak derhaka lagi maka terhasilah apam yang cantik gebu........
Bahan-bahanya
1 cawan tapai nasi
1 cawan gula
2 cawan air
3 cawan tepung beras
1 paket eno biru
Sedikit kelapa parut untuk hiasan
Cara-cara
- Blander tapai bersama gula dan 1 cawan air.........masuk air sedikit demi sedikit untuk pastikan gula hancur
- Campurkan bahan yang di blander tadi dengan tepung beras dan kacau sebati.......kemudian masukan lagi 1 cawan air dalam blander untuk bersihkan sisa-sisa tapai dan tuangkan dalam adunan....setelah semunya sebati..........simpam aduanan untuk 4 jam sekuran-kurangnya..........
- Setelah 4 jam boleh sediakan kukus ......panaskan hingga benar-benar air medidih..........sambil tunggu kukus panas masukan 1 paket eno biru dalam adunan dan kacau sebati...............ketika ini jika nak tambah pewarna boleh dicampurkan dalam aduana sebelum dikukus
- Kukus dengan api yang besar selama 10-15 minit.......
- Jika guna acuan yang bergerigi ditepi sapukan sedikit minyak masak supaya tidak meleka
Cara buat tapai..........
- Nasi sejuk sebanyak 2 cawan
- 1/4 bahagian dari ragi.........hancurkan ragi dan gaul rata bersama nasi........
- Simpan dalam suhu bilik dalam bekas bertutup selama 24 jam...........
- Setelah nasi menjadi tapai boleh simpan dalam peti ais............boleh simpan untuk tempoh 2 minggu jika tidak mahu menggunakanya terus bagi membuat apam.........
No comments:
Post a Comment