Lisa Amin
Tiba-tiba la kan............ tekak nie nak makan ikan pulak...............ikan bukan sebarang ikan nak makan ikan salmon...........geram tengok isi nya yang oren tuh.............nyummm.........nyummmm kebetulan pergi berpoya-poya kat mid valley hari tu masuk Jusco ternampak la pulak ikan salmon yang cukup segar dan meyelerakan..............jadi apa lagi ambil la satu................
Selalu kalau nak makan nie ............makan kat hotel jer..........Hotel u..........so kali nie nak bawa balik ke dapur bujang nie.............lagi pun dah lama tak berasap........ pandai ker nak masak???? huhuhuhu............kata orang ikan yang lazat macam nie jangan masak pelik-pelik sangat nanti rasanya akan hilang.........ya la tu.....
Jadi nak mudah campak-campak jerrr...........baru la lazat..................
Bahan-bahanya
1 keping fillet ikan salmom
Secubit garam
Secubit lada hitam
Secubit mix herbs
Secubit oregano
1 sudu olive oil
1 sudu teh perahan lemon
Caranya
Tiba-tiba la kan............ tekak nie nak makan ikan pulak...............ikan bukan sebarang ikan nak makan ikan salmon...........geram tengok isi nya yang oren tuh.............nyummm.........nyummmm kebetulan pergi berpoya-poya kat mid valley hari tu masuk Jusco ternampak la pulak ikan salmon yang cukup segar dan meyelerakan..............jadi apa lagi ambil la satu................
Selalu kalau nak makan nie ............makan kat hotel jer..........Hotel u..........so kali nie nak bawa balik ke dapur bujang nie.............lagi pun dah lama tak berasap........ pandai ker nak masak???? huhuhuhu............kata orang ikan yang lazat macam nie jangan masak pelik-pelik sangat nanti rasanya akan hilang.........ya la tu.....
Jadi nak mudah campak-campak jerrr...........baru la lazat..................
Bahan-bahanya
1 keping fillet ikan salmom
Secubit garam
Secubit lada hitam
Secubit mix herbs
Secubit oregano
1 sudu olive oil
1 sudu teh perahan lemon
Caranya
- Bersihkan fillet ikan salmon hingga bersih kemudian keringkan dengan tisu dapur
- Lumurkan fillet ikan salmon dengan semua bahan di atas dan perap selama 3 jam di dalam peti ais supaya bahanya meresap kedalam ikan
- Panaskan grill............disebabkan dapur bujang nie serba kekurangan maka saya gunakan non stick pan untuk grill ikan nie .........hidup kena kratif ma.....jangan bataskan keinginan sebab kita takda bahan@barang yang canggih macam orang lain...............jangan putus asa fikir.....kita yang buat dia kan....
- Disebabkan tadi dah ada olive oil jadi tak perlu tambah apa-apa lagi terus grill kan sahaja cuma jika terlalu kering boleh tambahkan sedikit lagi butter or olive oil
Bahan sampingan yang lain untuk menjadikan hidangan nie lengkap boleh la goreng kentang atau buat mashed potato dan juga buat coleslow atau buat salad atau just rebuskan sayur macam broccoli, bunga kubis, carot. Terserahlah pada anda kombinasi mana yang anda suka....
Bahan untuk sos pun terserah pada anda........sama ada nak buat sos black paper@ sos lemon atau sos cili, mayonnaise dan juga thousand island nak resipi sos boleh ggoogle yerr
No comments:
Post a Comment